OM Meg

Hei på deg!

la oss bli bedre kjent!

Jeg er Stine Mari Velsvik. Historieforteller av yrke og utdanning, mamma til to små gutter og kona til Alrik.

Jeg veldig glad i å være på tur, ute i naturen – aller helst i eller ved vann. Det er nok en miljøskade fra barndommen. Vi bor i Bergen, men jeg er vokst opp heeelt på kanten av Norge, på øyene enda lenger mot vest. Der du kan høre havet bruse lenge før du ser det. 

Jeg elsker kreativitet i alle mulige former. For meg gir det å skape noe mye livsglede. Derfor er jeg sjelden uten et prosjekt. Ofte i form av håndarbeid eller noe som har med historiefortelling å gjøre. 

 

Historiefortelling gjort enkelt

Det meste av mitt yrkesliv har jeg vært journalist og fotograf i NRK. Jeg har fortalt historier på alle plattformer og i mange ulike format. 

Jeg studerte TV-produksjon i Stavanger og tok mastergrad i Journalistikk i Volda. I tiden etter NRK har jeg jobbet med innholdsproduksjon og kommunikasjon i det private næringslivet, og nå på Universitetet i Bergen med blant annet forskningsformidling og med å lære andre å lage innhold. 

Da jeg sluttet i NRK hadde jeg et dypt ønske om å fortsette arbeidet med å få historier ut i verden. 

Det kryr av fantastiske og viktige historier der ute! Jeg vedder på du har noen på lur, du også! 

Mange historier er ikke fortalt ennå. Min drøm er å få bidra til at flere blir fortalt, blant annet gjennom kurs jeg tilbyr her på stinevelsvik.no. 

Jeg vet at det ikke trenger være vanskelig å fortelle historier som skiller seg ut og skaper forandring! Og jeg tror vi trenger å høre hverandres historier. Det kan gjøre oss til klokere og bedre mennesker, enten de handler om oss selv, eller vi forteller på vegne av andre, slik journalister ofte gjør.

Du er viktig!

Jeg har ofte tenkt på alle de ulike måtene vi mennesker har glede av hverandre. Å våge å satse på deg selv eller din drøm ikke er egoistisk eller noe du skal være redd for. (Akk, så lett i teorien …)
 
Bare tenk på noen som har rørt deg dypt i livet, eller noen som har betydd en forskjell for deg; Kan du se at mange av disse møtene har skjedd fordi denne personen har våget å følge sin drøm? Legen som hjalp deg, musikken eller kunsten du liker så godt, idrettsstjernen som motiverer deg til å stå på litt til,  eller boken du har lest flere ganger. 
 

Det er ikke egoistisk å oppnå mål og drømmer, det er en måte du kan gjøre verden til et bedre sted! – Det er jeg helt overbevist om!

Jeg mener historier er noe av det mest kraftfulle som finnes. I krig og konflikt er slaget om sannheten et av de viktigste. Historiefortelling ligger i ryggmargen vår. Din også. 

Utrolig mye av ditt liv er basert på enten å kunne fortelle og uttrykke deg selv eller å lytte til andre! I bedriftens kommunikasjon med ansatte, i markedsføring og i våre relasjoner er historiene vi forteller noe av det viktigste. Det du sier og det du hører, er det som former det du oppfatter som virkeligheten. Det skaper identitet, samhørighet, inspirasjon. Det er til frustrasjon, glede og underholdning – for å nevne noe!

Men ofte tenker jeg at den historien du forteller deg selv om deg selv er den aller viktigste.

Går du med en drøm om å skrive bok? Les mer her!

Fortellingens form

I skoletiden elsket jeg å skrive stil. Jeg ventet gjerne til alle andre i huset hadde gått til ro. Så fant jeg frem skriveboka og koste meg med å skape historier mens de andre sov. 

Jeg diktet i vei om alt slags tull, og syntes det var fascinerende med alt det rare jeg kom på bare ved å sitte der med en penn. (Stakkars norsklærer!)

Siden har jeg gjennom utdanning og jobb bare blitt mer og mer fascinert. Særlig i journalistikken blir det tydelig at det å fortelle noe og få det frem i lyset kan få store konsekvenser, føre til endringer og mer rettferdighet. 

Historiene du forteller kan skille deg ut i mengden, gi deg innflytelse, slik at du kan gjøre verden til et bedre sted. Din unike kombinasjon av erfaring, kunnskap og egenskaper gjør at den historien du forteller ikke hadde blir akkurat den historien om den kom fra noen andre! Det er utrolig kult! 

Da jeg tok mastergrad i journalistikk undersøkte jeg blant annet om historien endret seg når mediet og fortellerteknikken endret seg. Det var skikkelig spennende arbeid! Det jeg fant understreket at forteller-grepene er viktige! Om du er interessert finner du mer om det her.

Det ble litt intern oppstuss i NRK da denne saken kom. Og diskusjonene og meningene om hva som funker på hvilket medium er spennende. 

Hver og en av oss har jo tilgjengelig så mange egne kanaler vi bare orker å drifte. Og alle leter etter innsikt i både algoritmer og trender. “Slik får du flere følgere, slik blir du bedre likt. Gjør sånn ene uka, dans sånn den neste”. 

Men de som når helt frem til publikum, får gjennomslag, vinner tillit, kan tjene penger på det og får sin bedrift til å skinne er de som vet hva de driver med når de forteller historier og lager innholdet – de som klarer å være originale med målrettet innhold. 

Du må mestre kunsten å fortelle for å få din stemme til å bære helt frem.  Hvordan du forteller historien er avgjørende for resultatet.

«En historie er ikke bare hva du har å si, men hvordan du sier det. Dersom innholdet er klisje, blir også fortellingen det. Men dersom visjonen er dyp og original, vil historiens design også bli unik» – Robert Mckee i boka Story. 

 

 

Turglede

Vi som familie er veldig glade i å være på tur.  Opplevelser og gode minner er noe av det mest verdifulle vi har. Det gjør så godt for både kropp, sjel og relasjoner. Og så er det utrolig gøy å leke og være ute! Særlig etter at vi fikk barn har vi hatt glede av de spontane og gjerne korte turene. De som ikke krever eller koster så mye, men som likevel gir pauser og påfyll. 

Vi har en seilbåt som vi aldri har klart og finne navn på, og en bobil som heter Bob Kåre. Som regel farter vi rundt i den vesle bobilen vår, stopper der det passer oss og leker. Ofte er det en skatepark involvert i leken. 

Windsurfing er noe av det gøyeste som finnes, etter min mening. Selv om jeg ikke er så veldig dreven. Utrolig lite dreven, for å være ærlig.  Men, du vet,  så lenge aktiviteten er noe med hav og vann, så er jeg uansett med! 🐳

Som journalist ligger det litt i ryggmargen min å formidle andres fortellinger. Men på et punkt forsto jeg at bobil-livet var for bra til ikke å dele med flere. 

Bobilen ble det merkeligste vendepunktet i mitt liv, faktisk. Egentlig ville jeg IKKE ha bobil, men plutselig en dag hadde min mann kjøpt en i smug. Mer om den historien og bobil-livets mange og fantastiske muligheter finner du i boka om bobil.  Om du ønsker finner du mye bra  gratis og nyttig bobil-innhold her. 

Jeg heier på deg!

Om du går og tenker at du skulle skrevet en bok kan du gå HIT. Det er en utrolig god ressurs for deg som er på vei til å bli forfatter.

Dette gjør jeg

Her finner du litt av det jeg holder på med

Gratis E-bok

Lær de viktigste stegene du må ta for å gjøre forfatterdrømmen din virkelig. E-boken lærer deg om ideutvikling, skriving og det å sende inn til forlag og søke om pengestøtte. 

Podcast

Podcasten Historier som forandrer er for deg som er interessert i historiefortelling. Trykk på pilen og finn ut mer!

Inspirasjon om bobil-livet

Finn ut mer om bobil-livets utrolig mange muligheter og bli inspirert til hvordan du også kan ha det vanvittig gøy på tur!